RoboChallenge 2008

Data: 27 februarie 2008

Tema concursului: Fotbal între roboți

Denumit inițial "ROBOT FOTBAL", acest concurs a marcat începutul RoboChallenge. S-a dorit o competiție adresată atât studenților pasionați de realizarea unui proiect practic, cât și celor care n-au pus niciodată mâna pe ciocanul de lipit, dar vor sa învețe cât mai multe lucruri interesante.

Regulament:

Roboții autonomi cu dimensiuni maxime de 20 cm x 20cm, care se deplasează pe un teren de fotbal cu următoarele caracteristici:

  • dimensiune teren: 2.5 m – 1.25 m
  • dimensiune parapet: 6 cm
  • dimensiune porți: 30 cm
  • dimensiune bile, diametru: 4 cm
  • porțile au 12 cm înălțime și sunt iluminate de un led alb aflat în centrul fiecărei porți, la înălțimea de 16 cm
  • careul este un semicerc cu raza de 22 cm

Terenul este împărțit în 2 jumătați, una albă și una neagră, și înconjurat de un parapet alb. Poarta din jumătatea albă a terenului este neagră, iar poarta din cealaltă jumătate a terenului este albă. Ledul alb de deasupra fiecărei porți este suficient de puternic pentru a putea fi detectat de oriunde de pe suprafața de joc.

Roboții vor fi echipați cu senzori IR pentru detectarea culorii terenului, stabilind astfel dacă se află în jumătatea proprie sau în cea adversă. Tot cu ajutorul unor senzori optici este detectată poarta și se evită parapeții și adversarii.

Fiecare robot a fost construit de la 0 din ce a fost la îndemâna fiecărei echipe (lemn, tablă, plastic, etc.) și fiecare a fost original prin forma, sistemul de locomoție și sistemul de colectare a bilelor.

Meciul se desfășoară în sistem unu la unu, cu durata de 3 minute fiecare repriză, fără reprize de prelungiri.

Pe suprafața de joc se vor afla 16 mingi de ping-pong de culoare portocalie, câte 8 în fiecare jumătate de teren, iar caștigătorul este desemnat în funcție de numărul de goluri marcate și nu după numărul de meciuri câștigate.

Mod de punctare:

Gol: 10 puncte
Blocati amândoi: -5 puncte
Blocat la parapet: -10 puncte

În cazul în care cei 2 roboți rămân blocați unul de celălalt, se vor întoarce fiecare la 180° și vor fi penalizați cu 5 puncte. În cazul în care oricare robot este blocat la parapet, acesta se va întoarce la 180° și va fi penalizat cu 10 puncte.

 

Participanți:

Au fost 13 roboți participanți, împărțiți în 2 grupe, în care fiecare a jucat cu fiecare. Din aceste grupe au avansat primii 4 roboți care au jucat semifinala și finala.

Câștigători:

Locul 1 echipa  BATTLESTAR ROBOTICA

formată din: Adrian Gașpar, Alexandru Caramihai, Alexandru Nan, Cristian Clepcea, Laura Mateiaș, Valentin Velican

Locul 2 echipa  COPACUL MISTIC

formată din: Andrea Major, George Papuc, Mircea Pleșca

Locul 3 echipa  RAZBOINICUL LUMINII

formată din: Andrei Stângaciu, Cătălin Teodor.

Premii:

Premiile au constat în plăci de dezvoltare, cărți și componente electronice.

 

Apariții în media:

Prima ediție a stârnit și intersul presei prin apariții live la: Antena 3, Antena 1 și Pro TV; reportaje la Realitatea TV și articole în: Libertatea, Jurnalul Național și PC Magazine.

 

Galerie foto: apasă aici pentru a vedea albumul