RoboChallenge 2010

Ediția a 3-a din anul 2010 a venit și cu o premieră: o etapă națională.

Etapa locală: 24 martie 2010
Etapa națională: 15 mai 2010
Tema concursului: SUMO, o temă populară în întreaga lume și care a stârnit interesul multor studenți.

Regulament:

Pe un ring circular sunt plasați 2 roboți autonomi. Scopul jocului este să evite căderea sau împingerea de către oponent în afara ringului. Primul robot care atinge suprafața din afara ringului pierde runda. Se va juca după regula: cine câștigă 2 din 3 runde este declarat câștigătorul meciului.

Caracteristici robot:

  • robotul trebuie să fie complet autonom
  • lungime 20 cm și lățime 20 cm
  • după start robotul poate să se extindă pe orice latură cu maxim 20 cm (pe o singură latură) ex: 4 extinderi de câte 5 centimetri pe toate laturile sau o singură extindere de 20 cm pe o singură latură. Această extindere are voie să fie efectuată doar după cele 5 secunde inițiale după START (vezi reguli de joc).
  • greutatea maximă 3 kg.

Caracteristici teren:

  • diametru teren negru : 154 cm
  • banda albă: 6 cm
  • înălțimea terenului: 4 cm
  • terenul va avea trasate 2 marcaje ale locurilor de pornire ale roboților (lungime 20 cm, lățime 0.5 cm, culoare maro), aceste linii vor fi amplasate la distanțe egale (10 cm) de centrul cercului negru.

Reguli de joc:
Se va juca după regula: cine câștigă 2 din 3 runde este declarat câștigătorul meciului. Durata unei runde este de 2′30” .
Roboții încep să se miște la 5 secunde după semnalul de START. După aceste 5 secunde au voie să înceapă procesul de “extindere”.

Se consideră înfrânt robotul care atinge primul suprafața din exteriorul terenului cu orice parte componentă. Ieșirea parțială, suspendată în afara terenului (nu se atinge suprafața din exteriorul terenului) nu este considerată înfrângere. Dacă după cele 2'30” nici un robot nu a ieșit în afara terenului se consideră remiză.

În orele premergătoare concursului roboții au fost omologați pentru a se verifica dacă îndeplinesc cerințele din regulament.

Etapa locală
Etapa locală s-a bucurat de participarea a 48 de echipe, dintre care doar 24 au intrat în concursul efectiv din data de 24 martie 2010, în Aula Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației.

Concursul a fost unul piramidal, adică robotul învins părăsea competiția. Ultimii 6 roboți rămași în competiție erau automat calificați pentru etapa națională.
Dintre cei 6 s-au ales câștigătorii etapei locale:

Locul 1 echipa  BRUTUS

formată din: Tăbăcaru Cristina, Stănilă Marius, Jderu Alexandru Alin, Poka Vladimir, Toric Alexandru, Cornel Amariei

Locul 2 echipa B&B

formată din: Florea Bogdan Florin, Frunză Bogdan, Istrate Bogdan

Locul 3 echipa ZEUS

Premiile au fost oferite de Microchip, Bitdefender, Edymax, Credis, Redbull.

 

Etapa națională

În cadrul etapei naționale s-au înfruntat echipele din Universitatea Tehnică Cluj-Napoca și Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi cu cei 6 roboți din Universitatea "Politehnică" București.

Regulile concursului au fost aceleași ca și la etapa locală, doar desfășurarea concursului a fost diferită. Echipele au fost împărțite în 4 grupe din care cei mai buni au avansat în finală.

Clasamentul final a fost următorul:

Locul 1 echipa  ALMIGHTY

formată din: Miron Mihai, Hețea Ciprian, Niculescu Tudor, Draguș Silviu, Ciobanu Călin

Locul 2 echipa  BRUTUS

formată din: Tăbăcaru Cristina, Stănilă Marius, Jderu Alexandru Alin, Poka Vladimir, Toric Alexandru, Cornel Amariei

Locul 3 echipa  THE FLYING DUTCHMAN

formată din: Ionuț BornoiuPremiile au fost oferite de Microchip, Bitdefender, Farnell.

Mulțumim Cable Systems pentru filmarea de la etapa națională.

Galerie foto: Apasa aici pentru a vedea albumul